Name
Email
0
iun. 8 2015
4 carti de parenting pe cre trebuie sa le citesti

Carti de parenting, lecturi esentiale pentru orice mamica! 

 

Eu am stiut de cand a venit Stefan pe lume  ca  prefer sa am un copil fericit decat unul cuminte. 🙂 Ca sa reusesc mai bine sa imi fac puiul fericit mi-am dedicat putinul timp liber ramas pentru lectura unor carti de parenting in defavoarea cartilor de alt gen. De fapt, recunosc ca, din pacate,  am incetat sa mai citesc altceva in afara de carti de parenting inca de pe vremea cand era in burtica, pentru ca atunci voiam sa aflu tot despre dezvoltarea lui intrauterina, mi se parea (si inca mi se pare) fascinanta. 🙂

Consider ca felul in care ne crestem copilul are un impact major asupra adultului care va deveni. Felul in care experimenteaza lumea in primii lui ani de viata ii va forma si modela comportamentul. Asa ca depinde doar de noi sa le dam  iubirea, increderea si siguranta de care au atata nevoie. Iata o lista cu cateva carti de parenting care mie mi-au placut foarte mult, care iti vor schimba cu siguranta modul in care privesti lucrurile, ca parinte.

4 carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

 

1. Conceptul continuum – Jean Liedloff

Este prima dintre multele carti de parenting pe care am citit-o, inca dinainte de a deveni mamica. Cred ca toti parintii ar trebui sa citeasca aceasta carte de parenting, se spune despre ea ca este un fel de Biblie a parentingului. 🙂

Conceptul continuum este o pledoarie pentru co-sleeping, pentru alaptare si pentru purtatul bebelusilor. Autoarea, Jean Liedloff, considera ca exista un „conceptum continuum” al speciei noastre, definit ca „secventa de experienta care corespunde asteptarilor si tendintelor speciei umane într-un mediu comparabil cu acela în care acele asteptari si tendinte s-au format.”

Bebelusii au anumite asteptari conform continuumului stramosesc, iar cand acestea nu sunt împlinite, se produce o ruptura in continuum, ruptura care va afecta într-o maniera profunda si iremediabila experienta ulterioara a fiintei umane. Parintii trebuie sa-si urmeze instinctele atunci cand îngrijesc un copil si atunci asteptarile acestuia vor fi împlinite.

2. Retete de jocuri – Lawrence Cohen

Aceasta carte de parenting te ajuta sa intelegi ce este parentajul prin joc (playful parenting) si te invata cum sa pastrezi conexiunea cu copilul tau. De asemenea, in carte vei gasi solutii pentru foarte multe situatii, exemple concrete si idei valoroase.

Ideea de baza a acestei carti de parenting este aceea ca cei mici au nevoie de o relatie solida cu parintii lor pentru o dezvoltare ulterioara armonioasa, pentru a deveni adulti responsabili, fericiti si încrezatori in propriile puteri. Iar acest lucru se poate realiza prin intermediul unor pasi simpli si usor de aplicat zilnic: alintari, contact vizual, imbratisari, etc.

Chiar si fara sa fi citit carti de parenting, simtim ca majoritatea copiilor comunica foarte usor prin intermediul jocului:

Gandeste-te la privirea plina de dragoste a copilului tau, la îmbratisarea lui, la intimitatea pe care o împartasiti cand îi citesti povestea de culcare sau la bucuria de a va plimba linistiti mana în mana. Aceste momente de tandrete împartasita cu copilul tau sunt marea rasplata pentru munca grea de parinte. De multe ori, însa, cu totii uitam cum e sa fim partasi la lumea copiilor nostri. Fiind parinte jucaus, ai la îndemana mereu cheia catre sufletul copilului tau.” Larry Cohen

carti de parenting cele mai bune

3. Parenting neconditionat – Alfie Kohn

Este cartea de parenting care a deschis perspectivele parintilor din intreaga lume in ceea ce priveste cresterea si educarea constienta a copiilor. Autorul ne sfatuieste pe noi, parintii, sa ne crestem copiii oferindu-le iubire neconditionata, pentru ca acestia sa devina adulti echilibrati, increzatori si empatici.

Alfie Kohn ne recomanda sa nu ne mai propunem sa avem copii ascultatori, ci mai sa degraba ne propunem, in loc, sa raspundem nevoilor copiilor. Regula lui de aur este urmatoarea: cele mai valoroase sfaturi de parenting nu sunt despre comportamentele copiilor, ci despre nevoile lor si felul in care le implinim noi.

Termenul parenting neconditionat este, in viziunea autorului, acel stil de educatie in care parintii nu se limiteaza la a pedepsi greselile copilului si la a recompensa buna purtare, ci se straduiesc sa identifice nevoile si mesajele ce se ascund in spatele comportamentelor nedorite, sa rezolve problemele prin cooperare, sa ofere iubire neconditionata si sa le permita copiilor sa faca propriile alegeri, acestea fiind solutii benefice pe termen lung.

4. Crescandu-l pe Cain – Michael Thompson si Dan Kindlon

Exista si carti de parenting recomandate in special parintilor de baieti,  iar aceasta este una dintre ele, foarte apreciata, despre viata emotionala a baietilor. Autorii ne ofera un tablou plin de intelegere si compasiune al baietilor din societatea moderna, prinsi in conflictul intern dintre atasament si independenta, dintre energie, impulsuri si reguli, dintre emotii si lipsa limbajului emotional si a cadrului necesar pentru a le exprima.

 

Dragi parinti, va recomand din toata inima sa cititi aceste carti de parenting. Chiar daca nu suntem perfecti si nu avem toate raspunsurile, trebuie sa ne amintim mereu faptul ca copiii nostri nu au nevoie de parinti infailibili, si de oameni care sa ii invete sa fie oameni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Name
Email